Friisilän Uutiset 4/2019

23.11.2019

                                                                                                                               Näköislehti

Vielä kesäjuhlista

Kesäjuhlissa elokuussa oli mukavasti ihmisiä. Sääkin suosi eikä tuulikaan heitellyt katoksia tällä kertaa. Vieraita kävi juhlien aikana pitkälti toista sataa.

Hope-keräys lasten hyväksi oli menestys. Hopeen vietiin matkustamoa myöten täyteen pakattu autolastillinen tavaraa. Hopessa kiiteltiin friisiläläisten toimeliaisuutta.

Kiitos vielä kirpparinpitäjille markkinahumusta!

Joulukalenteri 2019

Tapahtuman onnistumiseksi tarvitaan apua kaikilta Friisiläläisiltä! Tarkoitus on tänäkin vuonna järjestää eri puolella Friisilää joulukalenterin luukkuja, joita on kiva käydä vaikka koko perheen voimin etsimässä.

Ilmoittaudu luukun pitäjäksi sähköpostilla friisilaomakoti(ät)gmail.com. Kerro päivät/aika, jolloin luukku on auki sekä sijainti (osoite tai esim. Nuolitie 43-45 postilaatikoiden alla). Jos haluat, voit myös kertoa, millainen luukku on kyseessä (esim. glögiä tarjolla). Huomioithan, ettei luukku häiritse aurausta, huolto-/kunnossapitotöitä tai esimerkiksi postinjakoa.

Luukku voi olla mitä tahansa: jouluinen asetelma, lumiukkoinstallaatio, piparkakkumyyntikoju, joulusiivouskirppis, jouluvalokuvio – mitä vain jouluisaa tulee mieleen. Luukku voi olla "auki" pari tuntia tai yhden tai useamman päivän ja useita luukkuja voi olla avoinna yhtä aikaa.

Itsenäisyyspäivänä 6.12. ei järjestetä erillistä joulukalenteriluukkua, vaan perinteiden mukaisesti sytytetään tulet katujen varsille.

Joulukalenterin luukku 1.12. – joulukorttimyynti + Friisilä 70 v.-heijastimia

Joulukalenterin aloittaa FOKY myymällä Ulla Vaajakallion maalaamia Friisilä-aiheisia joulukortteja sunnuntaina 1.12. klo 16-18 päiväkodin takana Kivitien ja Friisinniityntien välissä Palokaivonkentän leikkipaikalla. Joulukorttien hinta on 1 eur/kpl. Maksu käteisellä ja mieluiten tasarahalla, jos vaan onnistuu. Myös heijastimia tuodaan jakoon.

Kuntojumpat keväällä 2020

Viimeinen jumppa on tänä syksynä 28.11. koulun peruttua myös viimeisen vuoron 12.12.

Uutenavuotena kannattaa tehdä lupaus jumpata itsensä parempaan kuntoon. Uudet jumpparit ovatkin tervetulleita kuntojumppiin! Kuntojumppien kevätkausi alkaa pian loppiaisen jälkeen 9.1.2020. Talvilomalla 20.2. ei ole vuoroa. Kiirastorstaina 9.4. eikä vappuaattona 30.4. pidetä myöskään jumppia. Viimeinen sisäjumppa on 14.5., minkä jälkeen pidetään vielä ulkojumpat 21.5. Jumppia ohjaa Eliisa Laamanen ja jumppia on kolme erilaista. Kevätkauden maksu on 65 € ja sillä voi osallistua vaikka kaikkiin ryhmiin.

Sijainti Friisilän koulu, Holmanniitynkuja 10. Pääoven oikealla puolella on portaat pukuhuoneiden ovelle. Sisällä on omat pukuhuoneet naisille ja miehille.

Vaatetus sisäliikuntaan sopiva, mukaan lukien sisäliikuntaan tarkoitetut tossut. Välineinä tarvitset omaa jumppamattoa ja käsipainoja sekä toisinaan jumppakeppiä. Kehonhuollossa myös foam roller. Aloittaa voi ilmankin näitä varusteita ja ohjaajalta voi kysellä, minkälaiset olisivat sopivat.

SENIORIJUMPPA klo 17.15-18.15.

LIHASKUNTOJUMPPA klo 18.15-19.15.

KEHONHUOLTOTUNTI klo 19.15-20.

Liikenneturvallisuus

Friisilässä on ollut nopeusnäyttö, jonka omakotiyhdistys oli pyytänyt kaupungilta. Siitä ovat autoilijat huomanneet, että nopeusrajoitus vaatii kaasujalan hillintää. Syytä onkin, koska suurin osa teistä on samalla jalkakäytäviä ja kaikilla tieosuuksilla on tonttiliittymiä, joista voi lapsi pompata kadulle milloin vain. Sallitulla nopeudella ajaa Friisilän läpi pisintäkin reittiä kolmessa minuutissa, joten varsin kohtuullinen on tuo kolmen kympin rajoitus.

Tästä huolimatta hallitukseen on otettu useammalta taholta yhteyttä, etteivät autoilijat huomioi jalankulkijoita riittävän hyvin erityisesti kaduilla, joissa ei ole jalkakäytäviä. Siksi toivotaan, että muistettaisiin myös ratin takana ajatella muita ihmisiä yhteisessä kylässämme, ajetaan riittävän hitaasti ja ohitetaan jalankulkijat niin kaukaa, kuin tie antaa periksi.

Näkyvyyden eteen on syytä tonteillakin tehdä jotain ja leikata näkyvyyttä haittaavat pensaat viimeistään nyt, kun ensi kevään silmut eivät ole vielä kunnolla kehittyneet. Risteyksiin rajoittuvilla tonteilla näkyvyys vielä korostuu. Tien yläpuolelle ulottuvat oksat pitää poistaa vielä runsaasta neljästä metristäkin.

Friisilä 70 vuotta -materiaalia

Vuosituhannen ensimmäiseltä kahdelta vuosikymmeneltä ei ole kovinkaan paljon materiaalia, joten erityisesti sitä kaivataan. Asemakaavahan vahvistettiin vuosituhannen vaihteessa ja sen jälkeisestä rakennusbuumista voisi löytyä kerrottavaa. Myös Friisilän tiet on rakennettu kaavanmukaiseen kuntoon. Välillä kesti ja kesti, kun välillä hommat etenivät ripeästi. Dokumentit näistä kokemuksista, erikoislaatuisista reiteistä remontin aikana sekä kuvat ”perunapelloista” sopisivat historiikkiin hyvin. Friisinkalliostakin on tullut luonnonsuojelualue. Myös kaikesta muusta mahdollisesta koko Friisilän historian ajalta kaivataan aineistoa. Materiaalia voi lähettää osoitteeseen friisilaomakoti(ät)gmail.com. Samasta osoitteesta voi myös kysyä tarkempia tietoja.

Halukkaat ovat ehdottoman tervetulleita käsittelemään aineistoa ja miettimään, mitä sillä tehtäisiin. Tiedustelut ja ilmoittautuminen samaan osoitteeseen. Voi kysellä myös numerosta 09-8042678. Toivottavasti saadaan ainakin kirjanen Friisilän taipaleesta 2000-luvulla, ellei laajempikin kokonaisuus.

Friisilän uusi päiväkoti

Päiväkoti valmistui suunnitellusti elokuun alkuun tänä vuonna. Loppuvaiheessa oli kiirettä, mutta nyt näyttää aika viimeistellyltä. Päiväkoti on siirtokelpoinen, mikä tarkoittaa, että se voidaan rakentaa toiseen paikkaan vielä uudestaan. Talo on 10 vuoden vuokrasopimuksella ja sitten on vielä optio viiteen lisävuoteen. Uudessa päiväkodissa on kuusi ryhmää entisen neljän sijaan. Ikäluokat ulottuvat aivan pienistä lapsista aina esikoululaisiin asti. Päiväkodissa on aiemman 80 lapsen sijaan 114 lasta ja paikat ovat nyt täynnä, kertoi päiväkodin johtaja Marina Primietta.

Lintulaudat pystyyn ja kissat kuriin

Yhdistykseen otti yhteyttä henkilö, joka oli pystyttänyt lintulaudan talveksi pihaansa. Nyt onkin hyvä aika, kun muu ravinto vähenee ja kylmän tullen ravinnontarve vielä kasvaa. Mutta annas olla, sen jälkeen pihalla on pyörinyt kolme eri kissaa, jotka kyttäävät lintuja. Sen ei pitäisi olla mahdollista, koska kissoja ei saa päästää liikkumaan vapaasti. On myös paikkoja, jonne kissat eivät kuulu missään olosuhteissa, kuten lasten leikkipaikat, hiekkalaatikot ja sen sellaiset. Kissat eivät tunnetusti ymmärrä sääntöjen perään joten emännät ja isännät: kytkekää kissanne ulkoilun ajaksi.


Nähdään itsenäisyyspäivänä, kun ollaan katselemassa tulia katujen varsilla.
Friisilän Omakotiyhdistys, Antti Pietiläinen, puh.joht.

21.01.2024Friisilän Uutiset vuodelta 2023
21.01.2024Friisilän Uutiset 3-4/2022
25.05.2022Friisilän Uutiset 2/2022
10.04.2022Friisilän Uutiset 1/2022
15.11.2021Friisilän Uutiset 4/2021
15.11.2021Friisilän Uutiset 3/2021
24.04.2021Friisilän Uutiset 2/2021
06.03.2021Friisilän Uutiset 1/2021
14.11.2020Friisilän Uutiset 4/2020
15.08.2020Friisilän Uutiset 3/2020

Siirry arkistoon »